• Analysis of major and trace elements in crude drug and infusions of Pluchea sagittalis (Asteraceae) 

      Martínez, Gloria Cristina; Hidalgo, Melisa Jazmín; Del Vitto, Luis Ángel; Petenatti, Elisa Margarita; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Colegio de Farmacéuticos de la provincia de Buenos Aires, 2015)
      Pluchea sagittalis (Lam.) Cabrera is widely used in Argentinean folk medicine. In this work, eleven major and trace elements (Al, Ca, Cd, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, and Zn) were determined in P. sagittalis herb and made ...
    • Classification of organic olives based on chemometric analysis of elemental data 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Pozzi, María T.; Furlong, Octavio J.; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Elsevier, 2018)
      The aim of this study was to discriminate organic from conventional olive samples based on the levels of macro and trace elements, combined with chemometric techniques. Ten elements (Na, K, Ca, Fe, Mg, Cu, Zn, Se, S and P) ...
    • Determinación de la concentración de elementos trazas barras de cereales con amaranto libres de gluten 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Sgroppo, Sonia Cecilia; Marchevsky, Eduardo Jorge (Universidad Nacional del Nordeste. Secretaría General de Ciencia y Técnica, 2014)
      En los últimos años, las barras de cereales a base de amaranto libres de gluten aparecen como una alternativa para la población con intolerancia al gluten. En estos alimentos se encuentran diversos elementos trazas, algunos ...
    • Determining the geographical origin of Sechium edule fruits by multielement analysis and advanced chemometric techniques 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Fechner, Diana Corina; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Elsevier, 2016)
      This paper describes the determination and evaluation of the major and trace element composition (Al, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Pb, Sr and Zn) of Sechium edule (Jacq) Swartz fruits collected from four ...
    • Experiencias de actividades de extensión en temas relacionados con la alimentación y su impacto en los alumnos participantes 

      Ojeda, Gonzalo Adrián; Pereyra, María V.; Arias Gorman, Adriana María; La Cava, Enzo L.; Hidalgo, Melisa Jazmín; Ávalos Llano, Karina Roxana; Sgroppo, Sonia Cecilia (Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura, 2019-06-19)
      La Organización Mundial de la Salud (2013) define a la salud, como el “estado de completo bienestar físico, mental y social y no la sola ausencia de enfermedad”, siendo el accionar nutricional uno de los más elementales ...
    • Hábitos alimenticios de los jóvenes en tiempos de aislamiento social preventivo y obligatorio 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Fechner, Diana Corina; Martínez, Ramón Alberto; Lezcano, César Adrián; Miño, Eva G. S.; Obregón, Lorena; Pellerano, Roberto Gerardo (Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura, 2021-05-06)
      En este trabajo se presenta los resultados de un estudio observacional realizado a través de una encuesta online sobre los hábitos alimenticios de jóvenes en edad escolar durante el aislamiento social preventivo y obligatorio ...
    • Non essential element concentrations in brown grain rice : assessment by advanced data mining techniques 

      Villafañe, Roxana Noelia; Hidalgo, Melisa Jazmín; Piccoli, Analía; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Springer, 2017-04-10)
      The concentrations of 17 non-essential elements (Al, As, Ba, Be, Cd, Ce, Cr, Hg, La, Li, Pb, Sb, Sn, Sr, Th, Ti, and Tl) were determined in brown grain rice samples of two varieties: Fortuna and Largo Fino. The samples ...
    • Nutrición saludable : suplementos dietarios en Argentina 

      Lezcano, César Adrián; Miño, Eva G. S.; Obregón, Lorena; Hidalgo, Melisa Jazmín; Pellerano, Roberto Gerardo (Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura, 2019-06-19)
      Los suplementos dietarios son alimentos destinados a suplementar la incorporación de nutrientes en personas sanas que no se encuentran en estado patológico, siendo la administración de los mismos por vía oral y bajo la ...
    • Por una salud de hierro 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Lezcano, César Adrián; Fechner, Diana Corina; Martínez, Ramón Alberto; Miño, Eva G. S.; Obregón, Lorena; Pellerano, Roberto Gerardo (Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura, 2020-06-17)
      La deficiencia del hierro es una de las deficiencias nutricionales más prevalentes en la sociedad actual, y la principal causa de anemia a escala mundial según la Organización Mundial de la Salud. El hierro cumple diversas ...
    • Toxic trace element contents in gluten-free cereal bars marketed in Argentina 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Villafañe, Roxana Noelia; Sgroppo, Sonia Cecilia; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Science and Education, 2015)
      Celiac disease is a food intolerance triggered by the ingestion of gluten-containing cereals; the only therapy is a strict gluten-free diet for life. In recent years, gluten-free cereal bars has achieved considerable ...
    • Trace element concentrations in commercial gluten free amaranth bars 

      Hidalgo, Melisa Jazmín; Sgroppo, Sonia Cecilia; Camiña, José Manuel; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Springer, 2015)
      Gluten-free foods are specially designed to be consumed by people who suffer from celiac disease or some type of gluten intolerance. Few studies are currently available about trace element contents in gluten-free ...
    • Tracing the geographical origin of Argentinean lemon juices based on trace element profiles using advanced chemometric techniques 

      Gaiad, José Emilio; Hidalgo, Melisa Jazmín; Villafañe, Roxana Noelia; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Elsevier, 2016-07-02)
      This study examines the application of chemometric techniques associated with trace element concentrations for origin evaluation of lemon juice samples. Seventy-four lemon juice samples from three different provinces of ...
    • Variaciones estacionales de las concentraciones de elementos a nivel de vestigios en aguas del río Paraná altura Corrientes (Argentina) 

      Moresi, Adriana L.; Hidalgo, Melisa Jazmín; Martínez, Gloria Cristina; Marchevsky, Eduardo Jorge; Pellerano, Roberto Gerardo (Asociación Química Argentina, 2016-10-25)
      El río Paraná es uno de los ríos más importantes de América del Sur, y forma parte de la extensa cuenca del río de La Plata [1]. La calidad de las aguas superficiales es un factor importante que afecta a los sistemas de ...